Upognimo glave, bodimo tiho in kimajmo?

V zadnjih dneh poslušam raznorazne situacije članov našega sindikata, ki mi dnevno servirajo dogajanja v podjetjih. Želijo in upajo na spremembe, a v isti sapi trdijo, da vstajajo samo posamezniki in da skupaj ne premorejo sloge in moči, da se združijo. Govorijo o tem, kako želijo nagovarjati sodelavce, da bi okrepili organizacijo delavcev, ampak se jim ti, ki niso organizirani le nasmejijo češ, saj ne bo noben ničesar dosegel. To je u bistvu najbolj neumna izjava, ki jo milo rečeno neumen človek lahko izjavi.

Seveda razumem, da so ljudje-delavci razočarani, da vsak dan poslušajo že negativne zgodbe tako iz gospodarstva, politike in nasploh in da ima negativna zgodba veliko močnejši in daljši obseg, kot pa pozitivna. Ampak ljudje! Sindikati so vas razočarali? Ste mnenja da so vsi isti? Odgovor na to je, sindikat ste Vi delavci, če sindikat ne dela, potem je nekaj narobe tudi z vami, kajti v mojem delu obstaja primer podjetja, ko je sindikat pod mojim vodstvom naredil vse, ko bi se moral organizirati stavkovni odbor, pa ni bilo junaka, ki bi prevzel to mesto(med okoli 300 zaposlenimi), vsi jamrajo, ko pa napoči trenutek, ko se nekaj dejansko lahko spremeni, potem pa zmanjka poguma.

V življenju, ki ga živimo obstaja mnogo razočaranj, ki so pač del življenja, ampak ko pademo se moramo pobrati in iskati nove poti, da pridemo do željenega cilja. Če te razočara prvi partner, boš poskusil z drugim, tretjim, dokler pač ne najdeš svoje sreče. Nekaterim seveda nikoli ne uspe, ampak v življenju se neprestano borimo, umirimo pa se lahko šele v penziji, pa še takrat za voljo svojega zdravja potrebujemo neke cilje in se za njih bomo borili.


Sindikat pa je takšna življenjska organizacija, ki bo, dokler bo obstajala, to pomeni, dokler bomo imeli sindikalno organizirane delavce, bila bitke za kolektive in posameznike. Ko sindikalno organiziranih delavcev več ne bo, potem bodo propadle tudi vse pravice delavcev, govorim o letnem dopustu, 8-urnem delovniku, plačani bolniški, plačani malici, pavzami med delovnim časom in vseh osnovnih pravicah, ki jih danes delavci jemljete kot samoumevne, pa to niso. Kajti vse te pravice so si priborili sindikalno organizirani delavci, ki so bili združeni v boju, kjer je tekla kri. Če bomo pravice vzdrževali in izboljševali se za prihodnost naših delavskih pravic nimamo kaj bati, če se bodo delavci smejali temu da bi bili v sindikatu, pa lahko sami sebi pripišejo krivdo za vsako leto slabše stanje po podjetjih, seveda ne v vseh.


Slovenski delavec, je priden, marljiv, poslušen je pa tudi boječ in če se delavec boji je strah najboljši manipulator. Slovenski delavec bi rad bil spoštovan, ampak spoštovanje je nekaj kar mora biti obojestransko. Če si ga delodajalec zasluži, ker zaposluje in daje plačo, si ga delavec ne zasluži, če tiho dela in kima in trpi poniževanja nekaterih nadrejenih, ki zaradi svoje funkcije ali navodil delodajalca izvajajo tiranijo nad zaposlenimi, grozijo in strašijo pred sankcijami, ampak si delavec zasluži spoštovanje, ko se zna organizirano in kolektivno postaviti zase, ter ko podjetju gre dobro, mora iti dobro tudi delavcem, saj so vendar delavci tisti, ki delo opravijo. Če je delo kakovostno in dobro opravljeno ni reklamacij, če ni reklamacij, pa se štejejo dobički, saj vendar nobeno podjetje ne dela zato da se denar vrti brez dobičkov. Ampak je želja vsakega direktorja z minimalno delovno silo na čim manjši plači doseči najboljše poslovne rezultate.


Če delavci zares in iskreno želijo spremembe, bodo morali prva sprememba postati prav delavci. Čakati, da bo nekdo drug naredil nekaj, kar bo dobro za vse, je neumnost, vsak se mora boriti v tem boju. In delavci če želite dobiti bitko, se morate najprej zavedati, da se za to morate boriti skupaj in organizirano! Sindikat pa je vaša edina interesna organizacija (po 76. člen Ustave Republike Slovenije), ki z vašim pritiskom in množičnim članstvom lahko izbori ta boj.

Zavedati se je potrebno, da je moč, ki jo imajo organizirani ljudje veliko veliko močnejša od ljudi(posameznikov), ki imajo moč.

David Ažnoh, predsednik KSS-Sindikati Koroške
podpredsednik KSS